Максим Ешкенази и Америка за България представят

Фортисимо Фест

Програмата на Фортисимо Фест 2011

Музика под звездите, София - вход свободен

Класическа музика, български фолклор и музика от любими филми
10 септември 2011, София, открита сцена пред Народния театър, 19:30 ч.

Музика под звездите, Пловдив - вход свободен

Класическа музика, български фолклор и музика от любими филми
17 септември 2011, Пловдив, Античен театър, 20:00

Огнени струни: Сара Чанг свири Сибелиус

26 октомври 2011, зала 1 на НДК, 19:30

Духовите приключения на Mr.Brass – вход свободен

28 октомври 2011, Софийска градска художествена галерия, 19:30

Картини от музика – вход свободен

29 октомври 2011, Софийска градска художествена галерия, 19:30

Китарни истории

04 ноември 2011, София Лайв Клуб, 19:30

Усмивки от джаз и ромски ритми

05 ноември 2011, София Лайв Клуб, 19:30

Билети от Билетния център на НДК, ticketstream.bg и мрежата на eventim.bg

youtube facebook

Фестивалът

Фортисимо Фест 2011 ще предложи на публиката изискан микс от 8 незабравими музикални вечери.

Концертите от програмата на предстоящото второ издание на фестивала ще се състоят между 10 септември и 6 ноември и ще срещнат меломаните със световноизвестната млада цигуларка Сара Чанг, както и с най-добрите примери от американската опера и госпъл, с джаза и пленителните ромски ритми, със страхотните изпълнения на трима китаристи и камерните приключения на няколко талантливи български музиканти в галерия.

За представянето на един по-завършен облик на българската и американската култура, тази година Фортисимо Фест ще постави фокуса върху палитрата от етноси във всяка от двете държави, ще представи изтъкнати творци от различните групи и чрез тази цветна културна амалгама отново ще отдаде заслуженото на изкуството, което не познава граници и обединява различните хора. По този начин посланието на Фортисимо Фест 2011 ще апелира и към толерантност и разбирателство – белези на модерния цивилизован човек.

100 % от приходите от продадени билети за Фортисимо Фест 2011 ще бъдат изразходени за реализирането на образователната програма „Фортисимо в клас” за учебната 2011-2012 година.

Максим Ешкенази

За Максим Ешкенази музикалният сезон 2011/2012 ще започне с второто издание на Фортисимо Фест. Тази година фестивалът, който Маестро Ешкенази организира съвместно с Фондация „Америка за България, ще представи на публиката един уникален микс от 8 музикални вечери, в които ще я покани на среща със световноизвестната цигуларка Сара Чанг, както и с най-добрите примери от американската опера и госпъл. Под негово диригентство зрителите отново ще имат щастието да чуят красивите изпълнения на български фолклор със симфоничен оркестър, както и музика от любими филми. В програмата на Фортисимо Фест 2011 Максим Ешкенази е включил и концерти в галерия, джаз и етно музика.

Освен на мисията да бъде културен посланик между България и САЩ, Максим Ешкенази е изцяло отдаден на каузата за доближаване на класическата музика до най-малките. По негова инициатива стартира образователната програма Фортисимо в клас, за която се изразходват всички средства от продадени билети за концертите на Фортисимо Фест.

В САЩ, където г-н Ешкенази живее и работи, той е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra. През 2011 музикантите направиха първото си турне в родната за Максим България.

През 2009 година, като музикален директор и диригент на Bakersfield Youth Symphony Orchestra, г-н Ешкенази пътува на успешно турне в Южна Корея, където бе посрещнат с изключителен възторг от публиката и медиите.

Като втори диригент на музикалния директор на Pacific Symphony Карл Сейнт Клер, Максим продължава активно да участва в образователните програми на Pacific Symphony, които чрез музиката променят живота на над 20 000 деца всяка година.

Освен това Максим Ешкенази e и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория „Колбърн”.


Америка за България

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България. Основана през 2008 фодина, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, насърчаване на изявата на български таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Чрез Фортисимо Фест фондацията желае да предостави възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура.

Изпълнители

Софийски фестивален оркестър

По инициатива на диригента Алипи Найденов и проф.Боян Лечев, заедно с група български музиканти, в края на 1991 година в София е основан „Клуб на приятелите на Академия Киджана в България", към който се учредява оркестров състав „Софийски симфоничен оркестър".

Преименуван през 1998 г. на "Софийски Фестивален Оркестър", оркестърът по-късно преминава към Фондация "Клуб на приятелите на Академия Киджана” в България.

През годините, ”Софийски Фестивален Оркестър” развива концертна дейност предимно през летните месеци, продължавайки ежегодното участие на български оркестри в диригентските курсове на Академия Киджана в Сиена. Това участие на наши оркестрови състави се характеризира и с техни самостоятелни изяви, в които личат имената на солисти като Салваторе Акардо - цигулка, Франко Гули - цигулка, Леонид Коган - цигулка, Бруно Джурана - виола, Андре Навара - виолончело, Франко Петраки - контрабас, Северино Гадзелони - флейта, Никанор Забалета - арфа, Катя Ричарели - сопрано, Чечилия Газдия - сопрано и др.

Същевременно за популяризиране на родното музикално изкуство в концертите на българските оркестри наред с изпълнени творби от Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Марин Големинов, Красимир Кюркчийски, са участвали и солистите: Росица Коева - флейта, Емил Камиларов - цигулка, Минчо Минчев - цигулка, Светла Славчева - пиано, Богдана Пенева - виолончело, Владислав Григоров - валдхорна и др.

Освен под ръководството на своя главен диригент - доц.Алипи Найденов, концерти на ”Софийски Фестивален Оркестър” са дирижирали и диригентите: Пиер Белуджи, Лучано Берио, Фердинанд Лайтнер, Генадий Рождественски, Бруно Бертолети, Маурицио Донес, Джанлуиджи Джелмети и др.

„Софийски фестивален оркестър" е изнасял концерти в Атина - Гърция, на Международния фестивал за музика и изкуства в Палма де Майорка – Испания.

Оркестърът има издадени компактдискове с произведения от Д.Ненов, Х.Берлиоз, Л.Бърнстейн, Фр.Шуберт, Е.Григ, Н.Йомели и др.

Марио Хосен

“Превъплъщение на Паганини... Солистът с великолепна креативност интерпретира известния концерт за цигулка на Паганини с изключителен звук, чисти тонове и жизненост” - Стандарт, Австрия

“Лиричният прочит на Хосен подчертава чувството на композитора за собствената му работа, с рядко срещана дълбочина на израза и смайващо изпълнение на пасажите. Неговата пламенна презентация на главните теми, особено на откриващото Ададжио, докосва сърцето. Солист и оркестър постигат партньорство, което в пълна степен отдава дължимото на Втория концерт в Ре минор от Брух...”

Music Teacher Magazine, САЩ

Марио Хосен е виртуоз с впечатляващ стил на изпълнение, който майсторски комбинира класическия подход с филигранна романтична изразителност.

Хосен започва да свири цигулка в България. Прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Фришеншлагер и Жерар Пуле оставят важен отпечатък върху кариерата му.

Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които са Английският камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски, Камерният оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на радио София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската Филхармония и др.

Посрещан е с бурни аплодисменти в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Латвия, Турция, Албания, Мексико, Китай, Русия, Япония и др. Хосен свири и записва с имена като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Жерар Косе, Донк Сук Канг, Милена Моллова, Владимир Федосеев и др.

Той е основател на Академичен оркестър Орфеус и артистичен директор на международната музикална академия Орфеус (организирана от НБУ в сътрудничество с международни университети и академии). Асоцииран професор в София (НБУ) и Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía).

Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е любезно предоставена от Австрийската национална банка.

Д-р Саркис Балтаян

Д-р Саркис Балтаян е спечелил международна репутация на концертиращ пианист и педагог. Тои е възхваляван от критиците за " красивия си тон и способността да реализира дори и най-деликатните пианисими " и сравняван с Джордж Гершуин и Оскар Левант за изпълнението си на Концерт във Фа от Гершуин. Д-р Балтаян прави своя дебют в Карнеги Хол през 1999 г. и концертира активно като солист на оркестри и в самостоятелни рецитали в САЩ, Европа, Азия, Австралия и България.

Д-р Балтаян е носител на награди от национални и международни конкурси и гастролира като гост-изпълнител в множество фестивали. Има записи и интервюта за много телевизионни и радиостанции, между които NBC, NPR, БНР, БНТ и други.

Негови студенти са носители на награди от национални и международни конкурси и се утвърждават като уважавани музиканти. Той е ревностен поддръжник за музикалното образование на млади музиканти. Д-р Балтаян често е канен да изнася лекции и майсторски класове в САЩ. Журира за организации като Националната Асоциация на Учителите по Музика, Калифорниийската Асоциация на Учителите по Музика, Младежкия Бах Фестивал и др.

Д-р Балтаян започва да учи пиано на четиригодишна възраст при Росица Иванчева в Националното Училище за Музикално и Танцово Изкуство "Добрин Петков" в Пловдив. Продължава образованието си в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, където получава бакалавърска степен по музика, магистърска степен по музика и Доктор на музикалните изкуства под ръководството на световноизвестния педагог и пианист професор Джон Пери, който окачествява д-р Балтаян като "музикален талант с качества на гений".

Д-р Балтаян е работил като главен асистент на професор Джон Пери в Университета на Южна Калифорния и като член на пиано факултета в Калифорнийския Държавен Университет, Лос Анджелис.

В момента д-р Балтаян е Доцент по пиано в университета на Алабама, Хънтсвил и от тази есен е поканен да преподава в престижната Колбърн Консерватория в Лос Анджелис.

НФА "Филип Кутев"

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев , както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света.

Дейността на Ансамбъла по своеобразен начин възражда, съхранява и разпространява тази древна и красива традиция, като същевременно влага нови творчески идеи при въплъщаването й. За 59 години Ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 6000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Георги Андреев - композитор

Роден на 24.03 1969 в Хасково, където започва да учи музика.

Образование:
През 1988г.завършва СМУ Широка Лъка със специалност гъдулка.От 1990 е редовен студент в Държавна Музикална Академия" Панчо Владигеров" в класа по композиция на проф.Александър Текелиев,където се дипломира с отличие през 1997г.със Симфония #1

Награди:
1993г-Стипендия от Съюза на Българските Композитори за най-надежден млад композитор
1994г.- Награда "Алфред Шнитке" за соната за пиано
2001г- Награда "Маестро Димитър Вълчев" за музиката към шоу-спектакъла "Два свята"
2004-Награда " Златно перо" на Класик ФМ Радио
2004- Награда "Музикант на годината" за спектакъла "Легендата"
2004- Специална награда на Салона на изкуствата НДК за "Приятелство без граници"
2005-Награда на СБК "Златно петолиние" за симфонично творчество
2008-Лауреат на конкурс за написване на произведение по тема от Хендел на БНР

Професионална реализация:
От 1992 до 1994г. е диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и
оркестрация в  СМУ с.Широка лъка .
От 1994 до 1997г.компзитор и аранжор към БНР
От 1994 до 2000г. работи като диригент на оркестъра при НФА " Филип Кутев"
От 2000 г. е главен диригент и заместник директор на НФА " Филип Кутев"

По важни произведения:
Хоро-скерцо "Калушари"-1991
Клан,Клан,Недоклан-мюзикъл-приказка за деца-1992
Соната за пиано, 1994 
Симфония за оркестър-1997
Пиеси за смесни формации и оркестри( Концерт "Приумици")1999
Музика към шоу-спектакъла" Два свята"-2000
Хореографска фантазия"Арамии" за Симфоничeн оркестър-2001
Концерт за кларинет и оркестър-2002
Музика към шоу-спектакъла " Легендата"-2002
Концерт-спектакъл "Диви Ягоди"2003
Музикално-танцова композиция " Жар от сърцето"2004
Концерт за глас и симфоничен оркестър-2005
Crossroad-2007
Phoenix-Арменска камерна симфония за струнен оркестър-(посветена на Геноцида над Арменския народ през 1915 г).-2008
Сказание за Конника-за симфоничен оркестър 2009

над 400 авторски и аранжирани песни и пиеси за  оркестър,хор и солисти.
Оркестрова,Вокална,клавирна,хорова и камерна музика. и др.

Сара Чанг

“Дарованията й са на такова ниво, далеч над всички останали, че ни остава само да бъдем подобаващо стъписани и да се дивим на чудесата на природата. В миналото, художниците щяха да рисуват г-ца Чанг, излизаща от мидена черупка в цялата й прелест - като Венера на Ботичели...”

Ню Йорк Таймс

Сара Чанг е световно призната като една от най-великите цигуларки. Още от дебюта й на осемгодишна възраст с Ню Йоркската Филхармония, тя свири с най-добрите оркестри, диригенти и музиканти от цял свят.

В натоварения тур график на Сара Чанг влизат концертни ангажименти в цял свят с изтъкнати симфонични оркестри в Америка, Европа и Азия.

Като камерен музикант тя сътрудничи с имена като Пинкас Цукерман, Волфганг Савалиш, Йефим Бронфман, Лейф Ове Андснес, Йо Йо Ма, Айзък Стърн и др.

Най-скорошните записи на Сара Чанг за “EMI Classics”, цигулкови концерти на Брамс и Брух с Курт Мазур и Дрезденската Филхармония, получават отлични отзиви от критиката и публиката. Записът й от 2007 година на “Четирите Годишни Времена” на Вивалди предизвиква международен интерес, а списание “BBC Music Magazine” пише: “Тя никога не е правила по-добър запис”.

През 2006г., г-ца Чанг е включена в списъка с 20 влиятелни жени на списание “Нюзуик” - “20 силни жени поемат водачеството”. През март 2008, г-ца Чанг е наградена като млад глобален лидер от Световния Икономически Форум.

През 2005г. университетът “Йейл” дава почетно място на Сара Чанг в залата “Sprague Hall”. За Олимпийските игри през 2004 година тя получава възможността да бяга с олимпийския огън в Ню Йорк. През същата година Чанг става най-младият носител на наградата на Залата на Славата на “Холивуд Боул”. Отново 2004г. й носи наградата на Музикална Академия Киджана - Сиена. Тя е носител на наградите “Ейвъри Фишър Прайз”, наградата Gramophone за “Млад Артист на годината”, “Дебютант на годината” на международните награди за класическа музика в Лондон и наградата “Нан Па” в Корея. От 2011г. г-ца Чанг е културен посланик на САЩ по света.

Софийската филхармония

Най-старият ни и най-голям симфоничен оркестър, СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ, отдавна се е утвърдил като един от водещите институти в музикалния живот на страната. Високите му художествени постижения, активната концертна дейност у нас и по света, нарастващият заслужен международен авторитет са представителни за цялата ни съвременна музикална култура.

В своята oсемдесет и две годишна творческа история, Софийската филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване, свързан с имената на такива изтъкнати музикантски фигури като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Влади Симеонов, Димитър Манолов, Йордан Дафов, Емил Табаков, Юлиян Ковачев, Найден Тодоров.

Днес Софийската филхармония включва в своя състав Национален филхармоничен оркестър, Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, ”София” квартет с ръководител проф. Ангел Станков. Ръководството на националния институт е поверено на Директора г-н Явор Димитров – пианист и композитор. Главен диригент е Алексей Корниенко/Австрия/, Диригент на оркестъра е Мартин Пантелеев, диригент на Националния филхармоничен хор е Люба Пешева.

Незабравими в летописа на Филхармонията са и творческите контакти с личности като диригентите Херман Абендрот, Игор Маркевич, Карло Цеки, Шарл Брюк, Хайнц Бонгарц, Карел Анчерл, Витолд Ровицки, Янош Ференчик, Генадий Рождественски, Юрий Темирканов, Дьорд Лехел, Курт Мазур, Карл Остеррайхер, Жан-Бернар Помие, Карлхайнц Щокхаузен Невил Маринър, Урош Лайовиц и други.

Солисти на оркестъра са били Димитрий Шостакович, Давид Ойстрах, Светослв Рихтер, Емил Гилелс, Шура Черкаски, Ани Фишер, Руджиеро Ричи, Юджин Истомин, Андре Навара, Ивон Лефебюр, Алексис Вайсенберг, Димитрис Сгурос, Мстислав Ростропович, Йозеф Паленичек, Ванда Вилкомирска, Пиер Санкан, Фредерик Геверс, Рудолф Керер, Йозеф Сук, Йоко Сато, Джон Огдън, Секейра Коста, Владимир Спиваков, Янош Шебещейн, Натаниел Розен, Юлиан Рахлин, Бернд Глемзер, Андрю Маринър и още десетки световно известни чуждестранни и български иапълнители.

Репертоарът на Софийската филхармония обхваща творби от цялата световна музикална литература – от класиката до най-съвременни опуси, включително и премиерни изпълнения на десетки български произведения. През последните сезони бяха изпълнени за първи път у нас крупни творби от световната музикална съкровищница от Скрябин, Пендерецки. Мартину, Н. Рота и др.

Съвместно с Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов” прозвучаха шедьоври на кантатно-ораториалното творчество на Бах, Хендел, Орф, Брамс, Шуберт, Берлиоз, Скрябин, Стравински и др.

А монументалните симфонични платна на Малер, Брукнер, Р.Щраус, Бетовен, Холст под палката на Емил Табаков очертаха еталонни върхове в симфоничното ни изкуство.

Започнала преди повече от половин век / 1939г./ своите гастроли в чужбина, Софийската филахрмония има сериозен авторитет и признание по цял свят. Гостува с успех в най-големите музикални центрове на Европа, Азия, Америка, посрещана и от най-взискателната аудитория с бурни акламации. До момента Филхармонията е гостувала във всички европейски страни, както и в Мексико, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Сирия, Ливан, Мароко,Турция. Многократно е изнасяла концерти в САЩ, Англия, Франция, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия, Португалия, Гърция, Харватска, Словения, Македония, Югославия, Малта и др.

С много високи оценки е свързана и записната дейност на Филхармонията.Оркестърът записва годишно по няколкостотин минути музика с най-ярките творби от своя репертоар, интеграли с творчеството на Малер, Брукнер, Р.Щраус, Стравински, инструментални концерти и вокални творби с изтъкнати наши и чужди солисти. Има плочи издадени от фирмите “Балкантон” ‘Гега” , “Супрафон” “Елан” “Фреквенц”, “Кох”, “Мега”, “Капричио” и др. записи в радио Париж, Радио Берлин, Радио Москва, Радио Мюнхен, Българското национално радио и Българската националнa телевизия.

2005 г. бележи началото на дългосрочен проект за записи на филмова музика с австрийското дружество Image Performing Arts Promotion GmbH.

Софийската филхармония успешно реализира проекти за концертни програми и музикални филми с БНТ, БНР, БТВ, Нова ТВ.

Софийската филхармония е отличена като “Музикант на годината” /2002 / от радиопрограмата “Алегро виваче”.

Софийската филхармония получава наградите “Златна лира”/2003/ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, “Кристална лира” /2006 и 2009/ на МК и СМТДБ, както и “Златно петолиние” /2005/ на Съюза на българските композитори.

Mr. Brass

Духовият октет Mr. Brass се събира през 2010 година. Тласък на ентусиазма на създателите му Петър Македонски и Красимир Костадинов дава талантливият български композитор Румен Бояджиев-син, който написва специални произведения за новосформиралия се камерен ансамбъл. Идеята за формацията се ражда преди три години, когато създателите й решават, че искат да правят качествена камерна музика, която радва и забавлява хората.

Зад Mr.Brass стоят имената на:

Петър Македонски - тромпет , Красимир Костадинов - валдхорна, Енчо Янчев - валдхорна, Димитър Стоев - тромбон, Кирил Зафиров - бастромбон, Тодор Бакърджиев - тромпет, Кирил Македонски - тромпет и Баю Стаев - туба.

В програмата на октета има предимно българска музика. Музикантите държат на това и в краен случай, когато свирят нещо от чужд автор, аранжиментът е български. Заслугите за това са на Румен Бояджиев – син, с който Mr. Brass имат щастието да работят. Енергичната формация заразява с позитивни и свежи емоции публиката на всеки свой концерт.

Kвартет „София”

Kвартет „София” - Ангел Станков (цигулка), Николай Гагов (цигулка), Валентин Геров (виола), Джефри Дийн (виолончело).

Всички членове на квартет „София” са изявени камерни музиканти. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за него.

Ангел Станков е завършил Националната музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концерт-майстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент той участва активно в музикалния живот на България. От 1996 г. е професор, а от 1999г. - заместник ректор в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

По думите на лорд Йехуди Менухин "Ангел Станков е не само обещаващ цигулар, но притежава голямата чувствителност и онова благородство на характера, които отличават истинския музикант"

Николай Гагов е завършил Националната музикална академия. От 1973 г. свири втора цигулка в квартети "Вълчев" и "Сливен", БНР, квартет "София" и квартет "Димов". Специализирал е в струнния квартет с проф. Вилмос Татри, проф. Франц Самойл, проф. Рудолф Нел и проф. Йозеф Калвет. Лауреат е на международни музикални конкурси. От 1988 г. е професор по камерна музика в Българската държавна музикална академия.

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 г. специализира в Щутгарт с "Мелос" квартет. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли. През 1995 г. получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. Преподава виола в Националната музикална академия.

Американският челист Джефри Дийн живее в София от 1992 г. и е известен в цяла Европа и Северна Америка. През 1989 г. той основава дуо "Равнополска - Дийн", а през 1997 г. става член на струнен квартет "Димов". Завършил е Музикалният университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи и като координатор на програма „Изящни изкуства”.

Триада

Триада съчетава уникалния талант на Никола, Петър и Васил Чекърджикови, които заедно формират един от най-впечатляващите китарни ансамбли в момента. Всеки от тримата братя е виртуоз сам по себе си, а интуититивният им усет за единство дава на състава хармония, която превръща всеки концерт в специално и вълнуващо събитие.

Триада имат новаторски подход към избора на репертоар. В изпълненията им намират място традиционни класически мелодии, съчетани с любими модерни произведения и живописна народна музика - комбинация, която пленява и радва всяка публика. В програмата обикновено са включени и произведения, написани от различни композитори специално за този изключителен ансамбъл.

Тримата са бивши членове на китарния квартет “Four of a Kind”, в който участва и сестра им Петя. Благодарение на серия концерти, радио и телевизионни участия в България, ансамбълът прави концертни турнета в Европа между 1994 и 1996 година. От идването си в САЩ до момента, триото е свирило на някои от най-престижните фестивали и китарни форуми в страната. Албумите им редовно попадат в програмите на над 100 радиостанции в САЩ.

От ранните си детски години, братята учат китара при професор Любен Хараламбиев във Варна. В Америка те завършват университета “Фулъртън” в Калифорния при Дейвид Граймс. Работили са в майсторски класове на световноизвестни китаристи като Скот Тенант, Бил Кенънгайзър, Роланд Дайенс, Максимо Диего Пуьол, братята Асад и др.

РомаНено

Преди три години един нов проект събира някои от най-добрите ромски музиканти в България с някои от най-добрите родни джазмени. Този пъстър творчески съюз се нарича RomaNeno.

На второто издание на Фортисимо Фест, RomaNeno ще представи песни от предстоящия първи албум на бандата - „Тадж Махала”. Автентичен цигански фолклор, песни на Шабан Байрамович и авторски композиции - в свежите джазови аранжименти на Мишо Йосифов.

Нено Илиев (вокал, акордеон) получава от баща си първия си акордеон на своя 5-ти рожден ден. Скоро проявява и певческа дарба. На 16 години самоукият музикант издава първия си албум заедно с големия ромски музикант Анжело Маликов.

Борил Илиев (тенор сакс) свири на саксофон повече от 25 години. Освен виртуоз на сакса, той е и автор на единствения инструментал в албума „Тадж махала” – „Евровизия”.

Михаил Йосифов (тромпет) е един от най-успешните български джаз музиканти. Вече 24 години той не се разделя с тромпета си, а освен това е композитор и аранжор, който участва в различни проекти, пише музика за филми и постановки.

Велислав Стоянов (тромбон) е един от създателите на група Инфинити и на Брас Асоциацията. Свирил е по света и у нас с бандите Уикеда, Каффе, Хиподил, а днес участва в Михаил Йосифов секстет, Dirty Purchase и Tumbaito.

Васил Спасов (пиано) започва като възпитаник на школата по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. Завършва НМУ „Л. Пипков” и НМУ „Панчо Владигеров”. Специализира в Berklee College of Music, който завършва със специалност „Филмова музика и пиано”.

Георги Дончев (бас) е известен с различните си музикални проекти. Учил е в Berklee College of Music. От 1989 е част от Акустична версия. Работи с някои от най-готините дами от родната сцена – Андрония Попова (Насекомикс) и Арабел Караян (в Tripple A).

Венцислав Радев (барабани) е част от RomaNeno от самото начало. Преди това Венци, чийто първи учители са Димитър Димитров и Христо Йоцов, свири в групата на Мартин Любенов „Джазта Праста” и работи с Мартин в оркестъра му.

Джанис Етеме

Джанис Чандлър Етеме е сред най-изтъкнатите американски лирични сопрани, с удивително разнообразен репертоар, изпълняван под съпровода на най-големите световни оркестри и диригенти.

Наричaна “един от най-красивите сопрани на земята” от в.“Балтимор сън” и “сияйна” от “Синсинати Енкуайърър”, Етеме има бакалавърска степен по Вокални изкуства от колежа Оукууд, магистърска степен по вокално изпълнение от университета Индиана и е учила с Вирджиния Зийни, Маргарет Хършоу и Тод Дънкан.

Работила е с изтъкнати диригенти като Марин Олсъп, Кристоф фон Донани, Шарл Дютоа, Джо Ан Фалета, Клаус Петер Флор, Нийл Гитълман, Реймънд Харви, Карлос Калмар, Яков Крайцберг, Кристоф Перик, Еса-Пека Салонен, Алфред Савия, Робърт Спейно, Владимир Спиваков и др. Имала е концерти с Лос Анджелиската Филхармония, Камерния оркестър Сейнт Пол, Бостънския симфоничен оркестър, NHK (Япония), Оркестъра на Филаделфия и др.

Скорошни акценти в кариерата на Етеме са пожъналото голям успех изпълнение в ролята на Бес от “Порги и Бес” на Гершуин през лятото на 2010г, с Лионската Опера (Франция), с която Етеме има концерти в Лион, Единбург и Лондон. Тя изпълнява ролята на Клара от същата опера в продукцията на Даласката Опера, както и Дона Елвира от “Дон Жуан” на Моцарт с Националната Филхармония в Стратмор. Освен тoва изпълнява “Реквием” от Брамс със Симфоничния оркестър на Сан Диего и пее в “Dear Mrs. Parks” на Локумбе с Детройтския симфоничен оркестър.

Отзиви в пресата:

“Чандлър, която има един от най-красивите сопрани на земята, пя Бес (както и Клара)” - Джудит Грийн, “Балтимор сън”

“Само велик изпълнител може да пее тези пиеси с такава трогваща искреност” - Лорънс Бъдман, “Хорал Гейбълс Газет”

За “Реквием” от Верди

“Чандлър Етеме демонстрира със смразяваща драматичност речетативните пасажи от “Libera Me”, а в останалите пя с богат, сияен глас” - “Чатокуан Дейли”

За “Реквием” от Брамс

“Джанис Чандлър изпълни сопранното соло със сияйна звучност, рисувайки изящно мелодичните линии” - “Далас Морнинг Нюз”

Кевин Дейс

Кевин Дейс печели международно признание като един от водещите американски басове. Описван като притежаващ “полиран звук, чистота на дикцията и откровена изразителност” и “пламенна интензивност” от критика Джон фон Рейн (“Чикаго Трибюн”), Дейс е бил наричан още “образцов” (“Денвър Поуст”), “отличителен” (“Уошингтън Поуст”), и носител на “богата палитра за изразяване” (“Синсинати Енкуайърър”). Може би най-известното му изпълнение е главната роля в операта “Порги и Бес”, която е изпълнявал с Ню Йоркската филхармония, Оркестъра на Филаделфия, Националния симфоничен оркестър, Камерния оркестър Сейнт Пол, симфоничните оркестри на Сан Франциско, Атланта, Сан Диего, Юта и др.

Сезон 2011/2012 ще донесе на Кевин Дейс нови ангажименти с Националната Филхармония, оркестрите “Бостън Барок”, “Музика Сакра”, хоровата организация “Общество на Ораторията в Ню Йорк” и др. Дейс ще изпълни “Реквием” на Форе и “Реквием” на Моцарт с Върмонтския симфоничен оркестър, както и програма от Дворжак със симфоничния оркестър на Северна Каролина.

Акцентите в работата на Дейс за сезон 2010/2011 включват изпълнения на “Порги и Бес” с Филхармонията на Калгари, “Месия” с “Бостън Барок”, 9-та Симфония на Бетовен с Ричмъндския Симфоничен оркестър и 9-та Симфония на Бетовен с Националния Симфоничен Оркестър на Коста Рика (по повод 70-годишнината на оркестъра).

Други скорошни акценти са изпълненията на Дейс на 9-та Симфония на Бетовен под диригентската палка на Даниел Баренбоим с Филхармонията на “Ла Скала”, “Стари Американски Песни” на Коплънд и “Сватбата на Фигаро” с Чикагския симфоничен оркестър и др.

Активен поддръжник на съвременната музика, Кевин Дейс участва във фестивала Сполето в Италия, в нова продукция на операта “Амал и нощните посетители” от Джан Карло Меноти, изпълнена в чест на 80-годишнината на композитора и заснета за издаване по цял свят.

20-годишното му сътрудничество с Дейв Брубек го отвежда в Залцбург, Виена и Москва с произведенията “За надеждата!” и “Портите на правосъдието”.

медийни партньори